عید قربان | اعمال روز عید قربان | فضیلت عید قربان
عرفه نیایش عاشقانه با پرودگار | اهمیت و اعمال روز عید قربان
امروز مراسم دعای عرفه در گوشهوکنار کشورمان برگزار میشود. دعای عرفه، تازیانههای سلوک عارفانه است. شرح عاشقانه آفرینش و خلقت انسان و بیان زیبای تمام زنجیرههای اتصال به حضرت حق. حضرت سیدالشهدا(ع) درس هایی از عشق را در قالب دعای عرفه ریختند و هدیه کردند به بشریت. دعای عرفه، نامه عاشقانهای است که امام حسین(ع) خطاب به معشوق ازلی و ابدی بیان کردند. عرفه گنجینهای است از معارف اعتقادات ناب، ادب گفت وگو، شکرگزاری، نهایت انس و صمیمیت، هدفگذاری زیبا در زندگی، وجود و بیان سابقه محبت و لطف و پرورش خدا به بندگانش. همیشه شنیدهایم که برای جاماندگانِ از رحمتِ رمضان، عرفه بهترین و مغتنمترین فرصت برای پاک شدن و حاجتروا شدن است و در روایات معتبر آمده: «خداوند متعال در این روز به سه مکان و سه گروه از انسانها، توجه ویژه دارد؛ کربلا و زائران امام حسین(ع)، صحرای عرفات و حجاج بیتا... و هرجا از دنیا که دستی به سوی او بلند شود و دلی بشکند.»
عید قربان روز مهم اسلامی
روز عید قربان از اعیاد مهم اسلامی است. این روز یادآور اخلاص و بندگی حضرت ابراهیم(ع) در برابر پروردگار خویش است، آنجا که فرمان حق برای ذبح اسماعیل(ع) صادر شد و ابراهیم آماده اجرای این فرمان شد. ولی ندا رسید که ای ابراهیم از عهده این آزمون الهی برآمدی! دست نگهدار که فرمانبرداری خویش را به درستی اثبات کردهای. این روز، روز خوشحالی و سرور است؛ زیرا علاوه بر اینکه بندهای مخلص از آزمونی دشوار سربلند بیرون آمد و بندگی خویش را در پیشگاه خدای بزرگ ثابت کرد، گروه عظیمی از بندگان مخلص خدا به او تأسّی جسته، به زیارت خانه خدا میشتابند و مراسم منا و قربانی انجام می دهند.
اعمال عید قربان
1. غسل کردن| به گفته علّامه مجلسی غسل در این روز سنّت مؤکد است تا آنجا که بعضی از علما آن را واجب دانستهاند.
2. نماز عید قربان| این نماز در زمان حضور امام(ع) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، ولی در زمان ما که امام(ع) غایب است، مستحب بوده و میتوان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
در میان اخبار
3. مستحب است دعاهایی را که پیش از نماز عید و قبل از آن وارد شده است بخواند. به فرموده مرحوم علّامه مجلسی بهترین دعاها، دعای چهل و هشتم «صحیفه کامله سجّادیه» است که اولش این است: «أللَّهُمَّ هذا یَومٌ مُبارَک...».
4. خواندن دعای ندبه در این روز و سایر اعیاد مستحب است.
5. قربانی کردن| در این روز برای همه مستحب مؤکد است و بسیار سفارش شده است، تا آنجا که برخی از علما آن را بر کسانی که توانایی دارند واجب دانستهاند و مستحب است بعد از نماز عید، کمی از گوشت آن بخورد. بسیار مناسب است افراد توانگر، در این روز قربانی نمایند و بیشتر آن را به فقرا و نیازمندان انفاق کنند و به همسایگان و آشنایان نیز بدهند. در روایتی است که امام صادق(ع) فرمود: امام علی بن الحسین و امام باقر(ع) گوشت قربانی را سه قسمت میکردند؛ یک قسمت آن را به همسایگان میدادند و یک قسمت آن را به نیازمندان و قسمت سوم را برای اهل خانه نگه میداشتند.
6. زیارت امام حسین(ع) | از امام صادق(ع) نقل شده است که: «هر کس قبر امام حسین(ع) را در یکی از سه شب زیارت کند گناهان او آمرزیده می شود»، راوی عرض می کند: فدایت شوم آن سه شب کدام است؟ فرمود: «شب عید فطر، شب عید قربان و شب نیمه شعبان».
منبع: دفتر آیت ا... مکارم شیرازی