قتل هولناک امیر در امیرآباد؛ جامعه دانشگاهی از قتل تراژیک دانشجوی ۱۹ ساله متأثر شد
پرونده قتل هولناک پسر دانشجو که قربانی سرقت مرگبار دو موتورسوار شده نشان میدهد سارقان در یک درگیری 30 ثانیهای با دو ضربه چاقو او را از پا درآوردهاند.
حدود ساعت 21:20 چهارشنبه 24 بهمن کارمند داروخانهای در خیابان جلال آل احمد با پلیس و اورژانس تماس گرفت و خبر داد پسر جوانی که بهشدت خونریزی دارد نبش خیابان جنت مقابل دانشگاه مدیریت روی زمین افتاده است.
بهدنبال این تماس امدادگران اورژانس تهران 8 دقیقه بعد به محل رسیدند و مأموران کلانتری نیز با حضور بالای سر پسر جوان بررسیها را آغاز کردند. باتوجه به وخامت حال مجروح او بلافاصله به نزدیکترین بیمارستان منتقل شد.
در تحقیقات اولیه پلیسی هویت پسر دانشجو به نام امیر محمد خالقی درمیان، اهل بیرجند شناسایی و مشخص شد او دانشجوی ترم چهار رشته کسب و کار مدیریت دانشگاه مدیریت تهران است. بررسیها نشان میداد امیر محمد روز حادثه، اولین روز کاریاش در یک شرکت خصوصی بوده است. او ساعتی قبل از حادثه با هماتاقیهایش تماس گرفته و از آنها خواسته بود برایش شام بگیرند تا او به خوابگاه برسد.
مرگ غم انگیز پسر دانشجو
در حالی که تلاش کادر درمان بیمارستان شریعتی برای نجات پسر جوان ادامه داشت، او صبح روز پنجشنبه تسلیم مرگ شد.
ساعت 7:30 پنجشنبه گزارش مرگ امیرمحمد خالقی درمیان به بازپرس کشیک قتل پایتخت و تیم بررسی صحنه جرم اعلام شد. با گزارش این خبر کارآگاهان اداره دهم پلیس آگاهی پایتخت وارد عمل شده و در اولین گام به بازبینی دوربینهای مداربسته محل درگیری پرداختند. تصاویر دوربینها نشان میداد امیر محمد در حالی که کوله پشتی بر دوش داشت در خیابان جنت نزدیک در ورودی خوابگاه بود که ناگهان دو مرد سوار بر موتورسیکلت به سمت او رفتند. ترک نشین موتور سعی داشت کوله امیر محمد را بگیرد اما پسر دانشجو مقاومت کرد. به دنبال این مقاومت سارق ترک نشین که صورتش را با نقاب پوشانده بود از موتور پیاده شده و با مشت و لگد، کوله پشتی امیر محمد را گرفت.او سریع سوار موتورسیکلت شد اما امیر محمد باز هم به سمت آنها رفت و کوله پشتی را قاپید. سارقان اینبار با چاقو از موتورسیکلت پیاده شده و هر کدام ضربهای به امیر محمد زدند. یکی از ضربات به کتف پسر 19 ساله و ضربه دیگر به قفسه سینهاش اصابت کرد. دوربینها نشان میداد امیر محمد بازهم دست از تلاش برنداشته و در حالی که وضعیت جسمی بدی داشته موتورسواران را تا سر کوچه تعقیب کرده اما ناگهان روی زمین افتاد.
از آنجایی که کوله پشتی پسر جوان به سرقت رفته است به نظر میرسد که لپتاپ، گوشی تلفن همراه و مدارک و پول داخل کوله پشتی باشد که سارقان با زور از او گرفتهاند. باتوجه به اینکه پلاک موتورسیکلت و صورت سارقان پوشیده بود، هیچ رد و نشانی از سارقان در دست نیست. اما به نظر میرسد که سارقان سابقهدار هستند و سرقت از پسر دانشجو اولین سرقت آنها نیست.
تشکیل شعبه ویژه در دادسرا
پس از اعلام گزارش سرقت مرگبار ، دادستان تهران بلافاصله دستور تشکیل پرونده این سرقت در شعبه ویژه دادستانی تهران را صادر و بازپرس ویژه شعبه تحقیقات قضایی روی پرونده را آغاز کرده است.
اظهارات دوستان مقتول
یکی از هم خوابگاهیهای امیر محمد گفت: چهارشنبه اولین روز کاری امیرمحمد بود. در یک شرکت کار پیدا کرده بود. آن قدر برای کار شوق و ذوق داشت که شب قبلش شاید دو سه ساعت بیشتر نخوابید. به همین خاطر آن روز علاوه بر گوشی موبایل، لپتاپ هم همراهش بود. به ما گفت ناهار و شامش را برایش بگیریم. او همیشه حداکثر تا ساعت 10 شب به خوابگاه برمیگشت. آن شب ساعت 12 بود وقتی دیدم برنگشته نگرانش شدم. سراغ حراست رفتیم. مسئول حراست گفت مثل اینکه یک دانشجو در خیابان چاقو خورده و او را به بیمارستان بردهاند. با دلشوره به بیمارستان شریعتی رفتیم، متوجه شدیم پسری که چاقو خورده امیرمحمد بوده و دارند عملش میکنند. یکی دیگر از هم خوابگاهیهای مقتول گفت: امیرمحمد بسیار پسر منظم و مرتبی بود. حساسیت زیادی هم روی وسایلش داشت. همین حساسیت باعث مقاومتش مقابل دزدان شده و کار دستش داده است. بعد از زخمی شدن هم حتی چند متر پشت سر سارقان دویده و کنار پل عابر پیاده در بزرگراه جلال آل احمد روی زمین افتاده است. وی افزود متأسفانه از سال 98 سرقتهای خرد و ناامنی در این منطقه شروع شده و افزایش پیدا کرده بود اما کسی توجهی نمیکرد.
در میان اخبار
تجمع دانشجویان در اعتراض به ناامنی خیابان پشت خوابگاه
پس ازاین حادثه هولناک دانشجویان در اعتراض به این حادثه و نبود امنیت جانی و مالی خود روز گذشته در محوطه خوابگاه تجمع کرده و خواهان رسیدگی به این موضوع شدند. این در حالی است که دانشجویان اظهار کردند بارها و از مدتها قبل درباره وقوع سرقتها و زورگیریها در خیابان پشتی خوابگاه هشدار داده بودند اما آنقدر بیتوجهی کردند تا یک نفر قربانی شد.
درخواست وزارت علوم برای پیگیری حادثه
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز با صدور اطلاعیهای با ابراز تأسف و تأثر از ضرب، جرح و قتل دانشجوی کارشناسی رشته مدیریت کسب و کار دانشگاه تهران توسط سارقان مسلح و تسلیت به خانواده این دانشجو، خواستار رسیدگی جدّی و فوری مسئولان امر به این رویداد شد.
تلاش برای پایمال نشدن خون همدانشگاهی
دانشجویان دانشکده کسبوکار دانشگاه تهران هم در نوشتاری اظهار کردند: امیرمحمد خالقی، دانشجوی هم ورودی ما در رشته کسبوکار، یک دانشجوی بسیار فعال و خلاق که هرکس یکبار با او هم کلام شده، متوجه این خلاقیت و انگیزه و نبوغ سرشار او شده، در یک حادثه تلخ در مجاورت خوابگاه کوی و توسط اراذل و اوباش شهر، جان خود را از دست داد و همه ما که دوستانش بودیم را در اندوه، خانوادهاش را در داغی وصف ناشدنی و مسئولین را در شرمندگی باقی گذاشت. ما دانشجویان کسبوکار از هیچ تلاشی برای پایمال نشدن خون این عضو عزیز از خانوادهمان، دریغ نخواهیم کرد و از جمیع دانشجویان دانشگاه، انتظار همراهی و همکاری داریم. باشد که روح آن تازه در گذشته اندکی آرام یابد و این اتفاق برای عزیز دیگری تکرار نشود.
ورود مجلس به ماجرای قتل پسر دانشجو
فرشاد ابراهیمپور نورآبادی، نایب رئیس کمیسیون آموزش مجلس از بررسی ابعاد مختلف قتل دانشجوی دانشگاه تهران توسط زورگیران در کمیسیون آموزش مجلس خبر داد و گفت: ابتدا جا دارد به خانواده این دانشجوی عزیز تسلیت گفته و از نیروی انتظامی بابت پیگیری سریع این حادثه قدردانی کنم. موضوع امنیت دانشجویان یکی از اولویتهای بسیار مهمی است که باید ابعاد مختلف آن بررسی شود. در این خصوص باید پوشش دوربینهای نظارتی و حضور نیروهای امنیتی در مناطق پر تردد در کنار روشنایی معابر و آموزش روشهای پیشگیرانه از سرقت به شهروندان مخصوصاً دانشجویان اجرا شود و فناوریهای نوین مانند سامانههای هوشمند شناسایی مجرمان برای پلیس فعال شود.
وی افزود: ما در کشور برای سرقتهای همراه با خشونت، احکام سختگیرانهای داریم اما مسألهای که وجود دارد، نحوه اجرای قانون و سرعت رسیدگی به جرایم این چنینی است. در بسیاری از کشورها برای مقابله با سرقتهای همراه با خشونت، علاوه بر برخورد قانونی، مجرمان سابقهدار را تحت نظارت الکترونیکی قرار میدهند تا احتمال وقوع مجدد جرم را کاهش دهند. در حال حاضر مهمترین اقدامی که باید برای امنیت دانشجویان انجام شود، ایجاد سامانه هوشمند نظارتی در اطراف دانشگاهها وخوابگاههاست تا هرگونه تهدید امنیتی را سریعاً شناسایی کند. انتظار داریم ایجاد گشتهای پلیس در ساعات حساس شبانه، بهبود روشنایی معابر و ایجاد مسیرهای امن برای تردد دانشجویان اجرا شود.
ابراهیمپور بیان کرد: لازم است وزارت علوم ضوابط ودستورالعملها را برای خوابگاههای دانشجویی مجدداً مورد بازبینی قرار دهد تا آگاهی بخشی به دانشجویان برای مقابله با سرقت و خود مراقبتی در محیطهای شهری ایجاد شود. نایب رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس تصریح کرد: موضوع قتل بطور جد در کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس دنبال خواهد شد و از مسئولان نیروی انتظامی و وزارت علوم دعوت خواهد شد تا گزارشی از حادثه رخ داده برای دانشجوی عزیزمان و اقدامات پیشگیرانه ارائه دهند. اگر در جمعبندی به این نتیجه رسیدیم که باید اصلاحی در قوانین صورت بگیرد تا امنیت دانشجویان ارتقا پیدا کند، حتماً انجام خواهیم داد.
اطلاعیه پلیس پایتخت
مرکز اطلاعرسانی پلیس پایتخت نیز با انتشار فیلم این حادثه خونین اعلام کرد: از همان ساعاتِ ابتدایی حادثه پیجویی قتل آغاز و در تحقیقات میدانی و با بهرهگیری از تصاویر دوربینهای مداربسته مشخص شد که دانشجوی جوان در زمان مراجعه به خوابگاه دانشجویی در منطقه امیرآباد مورد ضربه جسم تیز توسط دو زورگیرِ موتورسوار قرار گرفته و سارقان در زمان ربودنِ کوله پشتی، مقتول را مورد اصابت چاقو قرار دادند. هماکنون تیم ویژهای در اداره دهم پلیس آگاهی تهران بزرگ، تحقیقات برای شناسایی و دستگیری عاملان این سرقت منجر به جنایت را در دستورکار قرار داده که به محض دستگیری اطلاعرسانی خواهد شد.
درخواست تدابیر امنیتی ویژه
طاهر روشندل اربطانی، رئیس دانشکده مدیریت دانشگاه تهران نیز از مسئولان انتظامی خواست تا به محلهایی مانند اطراف کوی دانشگاه که محل تردد سرمایهها و بهترین استعدادهای کشور هستند، نگاه خاص داشته باشند و تدابیر امنیتی ویژه برای حراست از آنها در نظر بگیرند. وی با شهادتگونه خواندن درگذشت این دانشجوی جوان، خاطرنشان کرد: این درگذشت، شهادتگونه بود زیرا دانشجوی مستعدی که از دانشگاه در حال بازگشت به محل استراحتش برمیگشته، مورد تهاجم زورگیران قرار میگیرد و جانش را در مسیر علمآموزی از دست میدهد. پیشنهاد میکنم که اسم کوچه جنت که محل وقوع این حادثه جانکاه بود برای یادآوری، انذار و هشدار برای آگاهی بیشتر شهروندان و دانشجویان به اسم این دانشجو نامگذاری شود.
وی از مرحوم خالقی به عنوان دانشجوی ممتاز و با اخلاق یاد کرد و گفت: حادثه منجر به قتل دانشجوی دانشگاه تهران، خارج از محدوده دانشگاه و در کوچه منتهی به درب غربی ورودی کوی دانشگاه رخ داده است. اغلب، دانشجویان رشتههای مدیریت، علوم اجتماعی، روانشناسی و فنی دانشگاه به دلیل نزدیکتر بودن مسیر، از این در تردد میکنند و با توجه به اینکه کوچه خلوت است و حالت بنبست دارد، متأسفانه موارد زورگیری در این محل، پیش از این هم سابقه داشته و تکرار شده است.
وی خواستار چارهاندیشی مسئولان دانشگاه و نیروی انتظامی برای حل این مشکل و تأمین امنیت کوچه جنت شد و گفت: یا باید این در ورودی، مسدود شود یا اینکه علاوه بر تأمین روشنایی معبر، کیوسک انتظامات دانشگاه یا نیروی انتظامی در این محل مستقر شود.
پس از این حادثه مسئولان دانشگاه تهران، شورای صنفی دانشجویان، هیأت رئیسه دانشگاه تهران و بسیج دانشجویی خوابگاههای دانشگاه تهران نیز در پیامی این حادثه را تسلیت گفته و خواهان پیگیری جدی این مسأله شدند.
مسیر تردد دانشجویان را تغییر میدهیم
علی حسین رضایان معاون دانشگاه و رئیس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران در گفتوگو با «ایران» درباره تأمین امنیت دانشجویان این دانشگاه اظهار کرد: در ابتدا تأکید میکنم تلاش ما ایجاد آرامش در فضای خوابگاهها و دانشگاههاست و میدانیم که دانشجویان از این اتفاق رخ داده بسیار ناراحت هستند. موضوعی که به عنوان خفتگیری دانشجو در اطراف خوابگاه و درهای قسمت پشت خوابگاه که به سمت خیابان چمران است رخ داده، متأسفانه قبل از این هم چندین بار اتفاق افتاده است. به همین خاطر ما برای پیشگیری از حادثههای مشابه، مکاتباتی با بخش امنیت و نیروی انتظامی داشتهایم و عنوان کردیم دانشجویان در این محدوده مورد سرقت قرار میگیرند. البته مسئولان وقت دانشگاه تهران هم پیش از اینکه من این مسئولیت را برعهده بگیرم، مکاتبات متعددی در این زمینه انجام داده بودند. وی در ادامه گفت: پلیس عنوان کرده برای پیشگیری از وقوع حادثه، نیروهای گشت بیشتری میفرستد اما میدانیم که به طور کلی خفتگیری در تهران زیاد شده است. همانطور که گفتم در این محدوده چندین بار دانشجویان مورد سرقت قرار گرفتند، اما هیچ کدام منجر به فوت نشده بود ولی وقتی این مورد منجر به فوت شد، ناراحتی و عصبانیت دانشجویان را برانگیخت.
معاون دانشجویی دانشگاه تهران ادامه داد: ما برای توضیح درباره امنیت دانشگاه و خوابگاههایمان جلساتی را با دانشجویان داشتیم، در کل ایجاد امنیت محیط داخل دانشکدهها و خوابگاهها برعهده مدیران و مسئولان دانشگاه و حراست است. برخی از دانشجویان گلایه دارند که چرا نیروهای حراستی کاری نمیکنند یا دوربینهای بیشتری کار نمیگذارند، اما مسأله این است که حراست در خارج از دانشگاه مسئولیتی برای کشیک یا گشت ندارد و این وظیفه پلیس است. وظیفه ما گزارش دادن به پلیس است ولی باوجود همکاریهای صورت گرفته با پلیس باز هم شاهد حادثه بودهایم.
وی در پاسخ به این سؤال که از چهار ماه قبل نیز طبق گفته پلیس قرار بود در این مناطق کیوسک کار گذاشته شود اما چرا این کار انجام نشد، گفت: قبلاً درباره احداث کیوسک نامهنگاریهایی صورت گرفته بود، اما پلیس اعلام کرد ما فقط میتوانیم گشتها را در این منطقه بیشتر کنیم ولی تعداد خیابانها یکی دوتا نیست که بخواهیم در آنجا کیوسک بگذاریم. پلیس اعلام کرد که میتواند دوربینهای دیوارهای غربی خوابگاه و دانشکدههای فنی را بیشتر کند. به نظر من اما مسأله این است که دید دوربینها به دلیل وجود درختهای آن منطقه و همچنین قطعیهای برق تیرچراقها، کور میشود. رضایان در پایان با اشاره به برنامهریزی بیشتر و دقیقتر برای ایجاد امنیت دانشجویان توضیح داد: برای امنیت بیشتر ما میتوانیم مسیر تردد دانشجویان را تغییر دهیم و این مسیر را به داخل دانشگاه بیاوریم، اما به طور کلی این قول را به دانشجویان میدهیم که تمام تلاشمان را میکنیم تا جوی آرام در دانشگاه حاکم شود.
اگر کیوسک پلیس در خیابان جنت مستقر میشد این اتفاق رخ نمیداد
به دنبال درگذشت امیرمحمد خالقی، دانشجوی رشته کسب و کار دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران، جو این دانشگاه توأم با اضطراب و التهاب شد. دانشجویان این دانشکدگان خواستار برقراری هرچه بیشتر امنیت در محیطهای اطراف خوابگاهها و سایر دانشکدهها شدند.
معاون دانشجویی دانشگاه تهران برای برقراری امنیت پیشنهاد تغییر مسیر رفت و آمد دانشجویان را ارائه داده است، اما در همین حال دانشگاه معتقد است حوادث بیرون از دانشگاه و خوابگاه به آنان مربوط نیست. این درحالی است که حادثه حمله، پیش از این برای برخی از دانشجویان دیگر هم رخ داده بود. اما شواهد نشان میدهد دستگاههای مسئول اقدامات پیشگیرانه درخوری برای آن انجام
ندادهاند.
در همین راستا سعید حبیبا، معاون وزیر و رئیس سازمان امور دانشجویان، در واکنش به حادثه پیش آمده در کوی دانشگاه و ضرورت ایجاد امنیت دانشجویان به «ایران» گفت: «با توجه به این سرقتها، چند وقتی بود که گزارشهای متعددی به دستمان میرسید، از این رو به عنوان معاون وزیر علوم، نامهای به وزارت کشور ارسال کردم و خواستار بررسی و پیگیری موضوع شدم.»
حبیبا افزود: «با استقرار کیوسکها و گشتهای مختلف پلیس میشد محافظت و ایمنی لازم برای دانشجویان فراهم شود. البته از هفته گذشته گشتهای سیار در محدوده خوابگاههای دانشگاه تهران حضور داشتند.»
وی در پاسخ به اینکه چرا با وجود گشتها در منطقه، باز هم این حادثه رخ داده است؟ گفت: «به هر حال گشتهای سیار در یک جای ثابت قرار ندارند و از آنجا که فضای دانشگاه تهران بسیار وسیع است، رفت و آمد گشتها هم زمان بر و با فاصله خواهد بود. بنابراین ممکن است پس از عبور گشت، حادثهای رخ بدهد لذا لازم است تدابیر بیشتری اتخاذ شود.»
معاون وزیر علوم تأکید کرد: «باید از دوربینهای بیشتری استفاده شود تا امنیت دانشجویان تأمین شود. به طور کلی ما در دانشگاه تماسهایی با وزارت کشور و نیروی انتظامی داشتیم و اکنون نیز این نهادها در حال رصد و بررسی مسأله هستند تا بزودی ضارب را پیدا کنند و به دست عدالت
بسپارند.»
رئیس سازمان امور دانشجویان در واکنش به اینکه با وجود حوادث رخ داده برای دانشجویان و فوت یک دانشجو، آیا برای این تدابیر کمی دیر نشده است؟ گفت: «دانشگاه تهران بویژه کوی دانشگاه مسیر گستردهای دارد و این مسیرها از خیابان جلالآلاحمد تا بزرگراه حکیم ادامه دارد و نمیتوان در هر یک متر یک پلیس گذاشت. دانشگاه تهران از قبل با کلانتریها و نیروی انتظامی در این زمینه فعال بودند و همچنان پیگیریهایشان ادامه دارد.»
دستور ویژه رادان برای دستگیری عاملان
سخنگوی پلیس هم با تأسف از حادثه اخیر و ابراز همدردی با خانواده متوفی اعلام کرد که در پی حادثه حمله سارقانِ زورگیر که منجر به قتل دانشجوی جوان شد؛ سردار رادان فرمانده کل فراجا دستور پیگیری ویژه و سریع موضوع را به پلیس آگاهی کشور صادر کرد. سردار منتظرالمهدی ابراز امیدواری کرد که باتوجه به تشکیل گروههای ویژه پلیس برای شناسایی عاملان این حادثه، آنها در اسرع وقت دستگیر و به دستگاه عدالت سپرده خواهند شد.
به گفته سخنگوی پلیس، اکثر این سارقان خشن دارای سوابق متعدد دستگیری و بازداشت از سوی پلیس بوده و ضروری است تا قوانین با ضریب بازدارندگی بیشتر از سوی مراجع ذیصلاح مصوب و ابلاغ شود. همچنین پلیس پایتخت ملزم به برگزاری جلسات فوری مشترک با مدیران شهری و دانشگاهی تهران برای بررسی خلأهای محیطی اطراف دانشگاهها و حل مشکلات سختافزاری و نرمافزاری برای پیشگیری از اتفاقات مشابه
شده است.
سردار منتظر المهدی تصریح کرد: پلیس به جد تلاش خواهد کرد تا قاتلان حادثه تأسفبار را دستگیر کند. وی درعین حال از شهروندان خواست تا به هشدارهای پلیس در افزایش امنیت عمومی توجه بیشتری کنند.