چرا گل مژه میزنیم؟ | سریعترین راه های درمان خانگی بیماری گل مژه
گل مژه یکی از انواع بیماری های شایع چشمی است، که میتواند یک یا هر دو چشم را درگیر کند. گل مژه اغلب به دلیل تماس دست آلوده با چشم بروز می کند. گل مژه این بیماری چشمی، از نظر ظاهری شکلی شبیه جوش چرکی دارد. گل مژه خطری برای بینایی ندارد و معمولا با مراقبتهای خانگی، پس از چند روز به طور کامل درمان میشود.
گل مژه عارضهای به شکل یک جوش متورم چرکی یا آبسه است که به طور معمول در لبه نزدیک به پلک چشم پدید میآید. این بیماری اگرچه به علت درگیر شدن غدد چربی پلک با نوعی باکتری ایجاد میشود، رعایت نکردن برخی نکات ساده بهداشتی و یا سبک زندگی نادرست نیز ممکن است سبب پدید آمدن این اختلال شود. گل مژه یک بیماری خطرناک محسوب نمیشود؛ اما باید توجه داشت که در درمان آن باید دقت لازم را در نظر گرفت؛ زیرا درمان نادرست آن ممکن است گاه کار را به جراحی بکشاند.
علائم و نشانههای بیماری گل مژه
برای بیماری گل مژه میتوان علائم مختلفی را مد نظر قرار داد. مهمترین این علائم عبارتاند از:
ــ احساس وجود یک جسم خارجی در چشم بهویژه هنگام پلک زدن.
ــ احساس فشار در چشم.
ــ وجود یک برجستگی قرمز رنگ روی سطح پلک که هم میتواند دردناک باشد و هم بدون درد.
همچنین ممکن است در صورت پخش سبوم یا چرک غلیظ از داخل آبسه روی سطح چشم با تاری دید مواجه شوید. اگر اختلال عملکرد مزمن غده میبومی وجود داشته باشد، علائم خشکی چشم نیز شایع است، به این دلیل که غدد میبومیان روغنی را روی سطح چشم ترشح میکنند تا از تبخیر سریع لایه آب اشک از سطح چشم در فواصل پلک زدن جلوگیری کند؛ بنابراین عملکرد ضعیف غدد میبومیا میتواند به خشکی چشم منجر شود.
از دیگر نشانههای بیماری گل مژه میتوان به موارد ذیل نیز اشاره کرد:
ــ وجود یک توده یا برجستگی (مانند جوش) در لبه پلک.
ــ قرمزی پوست در اطراف برجستگی ایجاد شده روی پلک.
ــ تورم و ظاهر پف کرده پلک.
در میان اخبار
- آیندهنگری و تصمیمات مهم | فال ابجد روزانه سه شنبه 6 آذر 1403
- شمع امروز چه تغییراتی در زندگی شما پیشبینی میکند؟ | رازهای شمع امروز: پیامهایی از درون برای شما
- استایل برجسته بازیگران زن ایرانی در خارج از کشور | مد و فشن بازیگران زن ایرانی
- جشن تولد رویایی هانده ارچل | دیزاین بینظیر و کیکهای سه بعدی هانده ارچل در جشن تولد باشکوهش!
- الناز شاکردوست، تندیس حافظ را در کنار تصاویر شاعرانه از منزلش به اشتراک گذاشت | جایزه بهترین بازیگر زن و پست کنایهآمیز الناز شاکردوست بعد از تندیس حافظ
اگر گل مژه در حال تخلیه مواد از دهانه غده باشد، ممکن است ترشحات غلیظ یا مواد پوستی روی پلکها و مژهها جمع شود. در بعضی موارد پوست پوشاننده گل مژه نازک میشود و ممکن است مواد غلیظ موجود در گل مژه (چرک) حتی از طریق باز کردن پوست خارج شوند؛ همچنین در واکنش به تحریک و درد نیز ممکن است چشم شروع به تولید اشک اضافی کند. گل مژهها همچنین میتوانند خارجی باشند، به این معنی که غده مسدود شده به سمت بیرون میزند و به صورت تورم قابل مشاهده در زیر پوست یا قسمت داخلی ظاهر شود که آن غده مسدود شده از پشت یا زیر پلک بیرون میزند.
علت بروز بیماری گل مژه چیست؟
غدد چربی موجود در پلک چشمان انسان هنگامی که با باکتریها آلوده میشوند، عفونت میکنند و سبب ایجاد گل مژه خواهند شد. این باکتریها که از اصلیترین علل بروز گل مژه هستند، استافیلوکوک نام دارند؛ همچنین مصرف لوازم آرایشی نامناسب یا تاریخ گذشته و ماندگاری آرایش به مدت طولانی روی پلک و چشم نیز میتواند باعث بروز گل مژه شود. رعایت نکردن بهداشت فردی، استرس و فشار روحی شدید، تغییرات هورمونی بدن و انواع عارضههای التهابی همانند بلفاریت و میبومینیت نیز ممکن است سبب گل مژه شوند.
عوامل خطرزا در ابتلا به بیماری گل مژه
شایعترین عامل خطرزا در ابتلا به گل مژه خروج سبوم از غدد میبومیا در پلکهاست که معمولاً در یک بیماری التهابی مزمن به نام اختلال عملکرد غده میبومیا نامیده میشود (بیماری غده میبومیا، میبومیت، میبومایانیت یا بلفاریت نیز نامیده میشود). اختلال عملکرد غده میبومیا معمولا با آکنه روزاسه در گونهها و بینی نیز همراه است؛ اما در برخی مواقع بهتنهایی نیز دیده میشود. از دیگر خطرات میتوان به انسداد دهانه با بافت اسکار به دنبال عفونت، سوختگی یا ضربه اشاره کرد. عوامل خطرزای دیگر عبارتاند از:
ــ مشکل در ترشح غدد چربی اطراف چشم
ــ سابقه داشتن گل مژه
ــ مشکلات بهداشتی
ــ مشکلات پوستی
ــ ورم پلک
درمانهای خانگی برای بیماری گل مژه
علاوهبر درمانهای پزشکی روشهای ساده و خانگی نیز وجود دارند که میتوان با استفاده از آنها روند درمان گل مژه را سرعت بخشید. موثرترین روشهای خانگی برای درمان بیماری گل مژه عبارتاند از:
۱. از کمپرس گرم استفاده کنید: کمپرس گرم موثرترین روش برای درمان گل مژه است. در واقع گرما باعث میشود که چرک به سطح پوست راه پیدا کند و گل مژه بهراحتی تخلیه شود؛ همچنین میتوانید یک حوله تمیز را با آب گرم خیس کنید و روی گل مژه بگذارید. این کار را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه چند بار در روز انجام بدهید؛ سپس ناحیه را به آرامی ماساژ بدهید تا غدد مسدود شده باز و تخلیه شوند.
۲. پلک خود را با آب و صابون ملایم تمیز کنید: یک شامپو بچه را با آب گرم مخلوط کنید و پلک خود را به آرامی با آن بشویید. شما میتوانید این کار را چند روز تا زمانی که گل مژه از بین برود، انجام بدهید؛ همچنین تمیز کردن پلکها میتواند از ایجاد گل مژه بعدی جلوگیری کند. راه دیگر استفاده از محلولهای نمکی است که میتواند به تخلیه چرک و از بین رفتن باکتریها کمک کند.
۳. از کیسه چای گرم استفاده کنید: به جای استفاده از کمپرس گرم میتوانید از کیسه چای گرم استفاده کنید. چای سیاه تاثیر زیادی دارد و میتواند موجب کاهش تورم شود؛ همچنین خاصیت ضد باکتری نیز دارد. کیسه چای را در لیوان آب جوش بیاندازید، درست مانند زمانی که میخواهید چای بنوشید. صبر کنید زمانی که کیسه چای خنک شد، آن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه روی پلکتان بگذارید. برای هر چشم از کیسههای جداگانه استفاده کنید.
۴. اجتناب از آرایش کردن و استفاده از لنزهای تماسی: اگر چشمتان دچار گل مژه شد، بهتر است آرایش نکنید؛ زیرا آرایش میتواند چشم شما را تحریک کند و بهبودی گل مژه را به تاخیر میاندازد. با این کار همچنین باکتریها را به لوازم آرایش خود انتقال میدهید و چشم دیگر را نیز درگیر میکنید. قلم موی خود را مرتب بشویید و لوازم آرایش چشم را بعد از سه ماه استفاده دور بیاندازید. تا هنگام بهبودی کامل بهتر است به جای استفاده از لنزهای تماسی از عینک استفاده کنید؛ زیرا باکتریها وارد لنز میشوند و باعث گسترش عفونت خواهند شد.
۵. ماساژ دان برای تخلیه چرک: شما میتوانید با کمک دستمال مرطوب ناحیه را ماساژ بدهید و باعث تخلیه چرک شوید؛ همچنین میتوانید آن ناحیه را با دست تمیز به آرامی نیز مالش بدهید. پس از تخلیه چرک ناحیه درگیر را کاملا تمیز نگه دارید و از دست زدن به چشمها خودداری کنید. اگر احساس کردید که ماساژ دادن باعث صدمه بیشتر میشود، آن را متوقف کنید.