چرا بدون دلیل چاق می شویم؟ | ۵ دلیل اضافه وزن سریع و غیرارادی
چاقی یک اختلال پیچیده جسمی است که از برآیند وراثت و شیوه زندگی ایجاد می شود. چاقی و اضافه وزن جز همان چربیهای اضافهایی که دور شکم، پهلو، ران و باسن میبینید، چیز دیگری نیست. اگر شاخص توده بدنی فردی بیش از 30 باشد می توان گفت فرد چاق است. مهم ترین عوارض چاقی بروز سکته قلبی، دیابت و فشار خون می باشد.
افزایش وزن ناخواسته ممکن است ناشی از برخی تغییرات سبک زندگی مانند: اختلال در روند خواب شبانه، ترک سیگار و ... باشد. در برخی موارد نیز میتواند نشاندهنده یک بیماری زمینهای مانند بیماری کلیوی، بیخوابی و اختلالات تیروئیدی باشد.
برخی علل احتمالی افزایش وزن غیرارادی عبارتند از:
۱. مصرف دارو
در موارد متعدد، مصرف انواع خاصی از داروها، مانند داروهای ضد روان پریشی، ضد افسردگی، کورتیکواستروئیدها، داروهای کنترل دیابت و فشار خون، ممکن است باعث افزایش وزن ناخواسته شوند.
۲. بیخوابی
در میان اخبار
کمبود خواب میتواند بر ریتم شبانهروزی بدن تأثیر بگذارد و مختل کردن عملکردهای داخلی، از جمله ایجاد نوسان در هورمونهای گرسنگی و تحریک به پرخوری، سبب افزایش وزن شود.
۳. اختلال تیروئید
کمکاری تیروئید بر بسیاری از عملکردهای بدن، از جمله سرعت متابولیسم، تأثیر منفی میگذارد و به مرور زمان سبب چاقی ناخواسته میشود.
۴. سندرم تخمدان پلی کیستیک
این عارضه با چندین ناهنجاری هورمونی مشخص میشود. زنان مبتلا به PCOS معمولاً دارای مقاومت به انسولین هستند و در ادامه ممکن است دچار افزایش وزن شوند. همچنین افراد مبتلا به این بیماری در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و سطح کلسترول بالا هستند. هیچ درمانی برای PCOS وجود ندارد؛ اما تغییر سبک زندگی، داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش منظم میتواند به کاهش وزن و بهبود مقاومت به انسولین کمک کند.
۵. مشکلات کلیوی
کلیهها مسئول تصفیه مواد زائد و مایعات از بدن هستند. اگر آسیب ببینند، ممکن است به درستی مواد زائد را دفع نکنند و بدن مایعات را در خود نگه دارد و در نتیجه منجر به افزایش وزن شود.